понеділок, 24 серпня 2020 р.

Наукова робота

 

КАРТИНА ЯК ЗАСІБ ОЗНАЙОМЛЕННЯ

 ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ З ДОВКІЛЛЯМ

Анотація

Одним із досить поширених видів наочності, що використовується в закладі дошкільної освіти, є картина. З допомогою картинок вихователь знайомить дітей з дикими тваринами, з транспортом, з предметами та об’єктами, які відсутні в даній місцевості. Тож основне значення картини полягає в уточненні та закріпленні знань дошкільників із довкіллям.

Ключові слова

Ознайомлення з довкіллям, засоби навчання, наочність, картина,  картинки, ілюстрації.

 

Дошкільний вік – це початок становлення особистості, період, коли виникає потреба осягнути явища суспільного життя.

Головною метою дошкільної освіти, окресленої Базовим компонентом дошкільної освіти в Україні, є формування основи «особистісної культури через відкриття її світу в його цілісності та різноманітності» [4, 3].

Важливим аспектом діяльності педагогів є ознайомлення дошкільника з довкіллям. Довкілля –  все те, що оточує дитину, це середовище життя, з яким кожна жива істота пов’язана обміном речовин, енергії, інформації, що постає  перед дитиною як єдина неподільна цілісність, у якій все органічно пов’язане. Завдання вихователів закладів дошкільної освіти – допомогти  дитині пізнати довкілля, зробити в ньому перші кроки, навчити спостерігати, любити рідну природу та берегти її.

У процесі ознайомлення з довкіллям у дитини формуються елементарні уявлення про світ речей, предметів, іграшок, побут та життя людей, відбувається початкове становлення умінь діяти певним чином, вибудовується характер цих дій, вчинків, складається система потреб, бажань та мотивів поведінки, виникають перші судження про навколишній світ, що стає основою характеру та ціннісного ставлення до довкілля.

Дитина живе, розвивається, навчається, виховується в довкіллі під впливом різних засобів. Одним з важливих засобів ознайомлення дошкільників із довкіллям є картина. Її позитивні якості, переваги над іншими дидактичними засобами досить детально розкрито у методичних посібниках та підручниках з педагогіки (М. М. Коніної, Е. П. Короткової, Л. О. Пеньєвської, О. Й. Радіної, Є. І. Тихеєвої,   С. Ф. Русової та інших) [1, 472].

Високо оцінив значення предметної картинки для словникової роботи К. Д. Ушинський. Педагог зазначав, що предметні та сюжетні дидактичні картинки допомагають дитині зрозуміти навколишнє життя [3, 181].

Слідом за К. Д. Ушинським, значення картинки в розумовому розвитку дитини, в збагаченні її знань та словника розкрила Є. І. Тихєєва. Вона вважала, що картинці з перших років життя дитини повинно бути відведено почесне місце, оскільки вона розширює поле безпосереднього сприймання навколишнього. В той же час слід пам’ятати, що картинка не може замінити безпосереднього сприймання реальних предметів. Якщо є можливість познайомити дитину з реальним предметом чи об’єктом (скажімо, з кішкою, цуценям, пташкою, квіткою, машиною тощо), слід показати дитині ці предмети, а потім уже закріпити їх сприймання через картинку. Проте, як справедливо зазначає Є. І. Тихєєва, бачити життя в усіх його проявах власними очима немає ніякої можливості. І ось тут на допомогу повинна прийти картинка [3, 182].

Картина розширює уявлення дитини про навколишній світ, розвиває спостережливість, вміння виділяти головне та другорядне. Дивлячись на картину, дитина ніби подумки опиняється в зображеній ситуації разом із її героями. Картини живлять дитячий розум позитивними уявленнями про людські вчинки, розвивають зорову пам’ять [2, 176].

Розгляд картин сприяє накопиченню в дітей уявлень про громадські, побутові та природні явища. Завдяки образності та барвистості картини є дієвим засобом виховання в дитини художнього смаку.

Картини, картинки, ілюстрації до художніх творів застосовують в освітньому процесі як засіб розумового (ознайомлення з довкіллям, розвиток уяви, мислення, мовлення, формування інтелектуальних здібностей, сенсорний розвиток), естетичного (розвиток художньо-естетичного сприймання, збагачення емоційно-чуттєвої сфери) та мовленнєвого виховання (розвиток художньо-комунікативних здібностей, стимулювання ініціативи висловлювання, опанування різних типів зв’язного мовлення).

Отже, картина – один з головних атрибутів освітнього процесу на етапі дошкільного дитинства. Її основна роль зводиться до уточнення та закріплення раніше проведеної роботи по ознайомленню з довкіллям.

 

Список використаних джерел:

1. Богуш А. М. Дошкільна лінгводидактика : теорія і методика навчання дітей рідної мови в дошкільних навчальних закладах : підручник / А. М. Богуш,                 Н. В. Гавриш. – 2-ге вид., доповн.. – Київ : Видавничий Дім «Слово», 2011. – 704 с.

2. Богуш А. М. Методика організації художньо-мовленнєвої діяльності дітей у дошкільних навчальних закладах: підручник / А. М. Богуш. – Київ : Видавничий Дім «Слово», 2010. – 304 с.

3. Богуш А. Методика ознайомлення дітей з довкіллям у дошкільному навчальному закладі. / А. Богуш, Н. Гавриш. – підручник для ВНЗ. – Київ : Видавничий Дім «Слово», 2010. – 408 с.

4. Дитина і навколишній світ / упоряд. Н. В. Жир та ін. – Тернопіль : Навчальна книга «Богдан», 2008. – 48 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар

                                 Підвищення кваліфікації викладача у 2 семестрі 2023/2024 н.р.                              Підвищення квал...