понеділок, 23 серпня 2021 р.

Виховна робота

 

Сценарій відкритої виховної години «Подорожуємо Україною»

 

Мета: познайомити студентів з відомими та маловідомими визначними архітектурними та природніми пам’ятками України, розширити їх кругозір; розвивати патріотичні почуття; виховувати бажання подорожувати, любов та гордість за свою Батьківщину.

Матеріал та обладнання: мультимедійне забезпечення, презентація, пісня «Лише у нас на Україні» І. Федишин, відеоролик «Мальовничі куточки України», вірші.

Хід виховної години

 

Вступне слово викладача. Сьогоднішню виховну годину пропоную розпочати словами відомої української поетеси Ліни Костенко.

 

Усе моє, все зветься Україна

Буває, часом сліпну від краси.

Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,–

оці степи, це небо, ці ліси,

усе так гарно, чисто, незрадливо,

усе як є – дорога, явори,

усе моє, все зветься – Україна.

Така краса, висока і нетлінна,

що хоч спинись і з Богом говори.

Ліна Костенко                                                

 

Викладач. Україна – це чарівна природа, це неповторна культура, це все те, що навколо нас, Україна – це та земля, де ви народилися, це Батьківщина, найкраща і найрідніша.

 

Україні

Україно,

Ти сонце весняне,

Моя рідна, моя золота...

Твої древні задумані храми,

Старовинні чудесні міста –

Ніби в казці, де час зупинився,

Щоб усе, що було, пригадати:

Тихі співи і танці вогнисті,

Щебетання в садку біля хати,

І тумани, і роси краплисті,

І героїв славетних життя,

І мале босоноге дитя,

Що біжить радо з піснею в поле

І сміється, хоч ніженьки коле!..

Я. Черняк

Викладач. Культура України багата своєю історичною спадщиною, а також природними чудесами.  Тож сьогодні пропоную вам здійснити подорож Україною, ознайомитись з її цікавими архітектурними та природними місцями.

 

Бліц-опитування студентів «Подорож Україною»

 

Викладач. По всій території країни можна знайти пам’ятники культури України – це і середньовічні замки і культові споруди, і місця грандіозних баталій. Але найкрасивіші місця України нам подаровані, звичайно ж, матінкою-природою.

Тож розпочинаємо тур по замках нашої країни – України.

 

Тур по замках

 

Студент. За даними істориків, на території України існує понад 5000 замків. Кожен з них по-своєму унікальний і особливий. У західній частині України зберігається найбільша кількість замків.

Кам’янець-Подільський замок був споруджений в 11-12 століттях. Фортеця є відмінним зразком надійної фортифікації Східної Європи. Фортеця досі приймає відвідувачів.

Замок Любарта в Луцьку називають Луцьким замком. На території замку знаходяться музеї. Замок добре зберігся, його історія почалася з 14 століття.

Олеський замок був побудований в 14-17 століттях, на землях Галичини. Відомо, що його побудував син князя Львовича.

Замок Паланок називається також Мукачівський замок. Він був побудований на 68-метровій вулканічній горі. Перша згадка про замок в 11 столітті.

Підгорецький замок знаходиться у Львівській області. Він споруджений у стилі епохи Відродження двома відомими архітекторами того часу.

Острозький замок побудований на пагорбі. З 14 по 17 століття він був родовим маєтком Острозьких. На території замку є Богоявленський собор.

Замок Шенборн – один з наймолодших замків. Розташований в селі Карпати, що в Мукачівському районі Закарпаття. Був заснований в 1890 році як мисливський будиночок, а також як резиденція для графа Шенборна. У ньому 365 вікон, 52 димаря, 12 входів. Всі ці числа відповідають дням у році, тижням в році, і місяцям у році. Замок діючий.

Золочівський замок знаходиться у Львівській області. Був побудований більше ніж 500 років тому. Це комплекс з двох палаців. Обидва побудовані в стилі ренесанс.

Свірзький замок знаходиться в 40 кілометрах від Львова. Був побудований в 16 столітті, на замовлення магнатів Свірзьких. Замок знаходиться в старовинному парку. Біля нього є костел 15 століття.

Хотинський замок приймає середньовічні фестивалі, там знімають кіно. Тисячі туристів щорічно відвідують Хотинський замок. Це одне із семи чудес України.

Меджибізький замок – замок-фортеця, розташований в селищі Меджибіж, у верхів’ях річки Південний Буг, при впаданні ріки Бужок, в 30 кілометрах на схід від міста Хмельницького. Історія фортеці у Меджибожі, походить з часів існування укріпленого міста Рюрикович, яке виникло над Південним Бугом близько 1146 року.

Летичівський замок (Домініканський монастир) в смт. Летичів – це кругла зубчаста вежа, що височить над трасою Вінниця-Хмельницький, є фрагментом Летичівського замку, побудованого в XVI ст. камʼянецьким старостою Яном Потоцьким на вимогу польського короля.

Білгород-Дністровська фортеця – пам’ятка історії та містобудування XIII-XV століть. Є однією з найбільш збережених на території України. Своїми розмірами вона перевершує всі подібні фортифікаційні споруди країни. Загальна площа території фортеці 9 га. Фортеця лежить на скелястому березі Дністровського лиману і має вигляд неправильного багатокутника.

Ряд замків зруйновані, і сьогодні можна спостерігати лише їх руїни. Такі напівзруйновані будови можна побачити чи не в кожному містечку Західної України.

Дуже красиві генуезькі фортеці збереглися в Криму – Судаку, Феодосії, Балаклаві.

Вишукані палаци і маєтки

 

Студент. Крім укріплених замкових споруд в Україні до наших часів збереглися десятки палаців, маєтків. Згадаємо найвідоміші.

Резиденція митрополитів Буковини і Далмації – це архітектурний комплекс – перлина Чернівців і вершина творчості відомого чеського архітектора і вченого Йозефа Главки. Побудований на місці старого єпископського будинку в 1864-1882 рр. Сьогодні тут розташований Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича. 28 червня 2011 було прийнято офіційне рішення про внесення Резиденції до списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Палац Качанівка знаходиться в 170 кілометрах від Києва. Це єдиний в Україні маєток, який уцілів у комплексі, незважаючи на війни і революції. Палац перебудований на замовлення родини меценатів Тарновських. Він знаходиться на схилі, який із двох боків омивають мальовничі ставки.

Садиба Голіциних знаходиться в Тростянці Сумської області. Головною прикрасою і пам’яткою є Круглий двір Тростянця. Зовні Круглий двір – це висока стіна з чотирма баштами і в’їзними воротами. Всередині він має відкритий простір, навколо якого розташовані трибуни. Садибу побудували в 1749 році пани Надаржинські, тодішні власники міста. Тут проводилися циркові шоу і кінні спектаклі.

Палац Розумовських в Батурині – велична споруда, яка будувалася у 1799-1803 рр. за проектом видатного шотландського архітектора Чарльза Камерона.

Палац Кеніга у Шарівці Харківської області з’явився на початку 19 століття як маєток Ольховських. Свого розквіту він досяг в кінці 19 і початку 20 століть, перебуваючи у власності чергового цукрового магната – Леопольда Кеніга. Зараз цей архітектурний комплекс знаходиться в стані напівруїни.

Маріїнський палац у Києві збудовано в 1744 році на замовлення імператриці Єлизавети за проектом архітектора Бартоломео Растреллі. Маріїнський палац – яскравий приклад стилю бароко. До недавнього часу історична споруда Маріїнського палацу представляла Україну як державна резиденція (Президентський палац). Тут проводилися офіційні прийоми та саміти, церемонії вручення нагород, вірчих грамот Послами іноземних держав, зустрічі іноземних делегацій на вищому рівні. В даний час палац на реставрації.

Окремо варто згадати палаци Криму – Ластівчине гніздо, Воронцовський, Лівадійський, Бахчисарайський, Ялтинський, Карасан, Масандра, Дюльбер і багато інших. Всі вони разом з півостровом відійшли до Росії, і на даний момент керуються іншою державою.

 

Природні чудеса і парки України

 

Олешківські піски – піщана арена, розкинулася в Цюрупинському районі Херсонської області, в 30 км від обласного центру. У діаметрі піски досягають 15 км і є величезним масивом піску в Європі. Понад 150 тисяч гектарів – 30 кілометрів від заходу на схід і 150 км з півночі на південь – покриті нескінченними піщаними барханами.

Ландшафтний парк в Буках закладений на берегах р. Раставиця в 1996 р. на кошти сквирського підприємця В. Суслова в селі Буки Київської області. За його ініціативою було розчищено засмічене русло річки, відновлена гребля, реконструйовано і переобладнано під міні-ГЕС старовинний водяний млин. Мальовничі пороги і скелясті береги Роставиці були перетворені в ландшафтний парк з великою кількістю містків, альтанок і різноманітних скульптур. В ландшафт вдало вписані будівлі садиби родини Суслових: житловий будинок з сімейною каплицею, «вартова башта», мисливський будиночок, столярний цех. В міні-зоопарку можна побачити левів, ведмедів, оленів, поні, павичів.

Гранітний каньйон на річці Гірський Тікич  знаходиться біля села Буки (кордон Черкаської та Вінницької областей) і по праву вважається одним з природних чудес України.

Долина нарцисів – розкинулась в урочищі Кіреші між р. Тиса і р. Хустець на околиці Хуста. Масове цвітіння Долини нарцисів зазвичай починається в першій половині травня, триває близько двох тижнів. Земля покривається білим квітковим килимом незвичайної краси, подивитися на який приїжджають тисячі туристів

Національний дендрологічний парк Софіївка – одне з найкрасивіших рукотворних чудес України, пам’ятник світового садово-паркового мистецтва кінця XVIII століття. Щорічно парк, що займає близько 180 га, відвідують понад 500 тисяч осіб. Софіївка заснована в 1796 році власником міста Умані, польським магнатом Станіславом Потоцьким та названий на честь його дружини Софії Вітт-Потоцької.

Високогірне льодовикове озеро Синевир розташоване на території Національного природного парку «Синевир». Це найбільше і красиве озеро в Карпатах. Середня площа – 4-5 га, глибина – 8-10 метрів. Найглибша точка – 22 м. Вода дуже чиста, здається яскраво-блакитною. Водиться форель озерна, райдужна та струмкова, однак риболовля заборонена. На території НПП «Синевир» діє центр реабілітації бурих ведмедів.

Озеро Світязь і Шацькі озера -  в межиріччі Прип’яті і Західного Бугу на Волині, серед лісових масивів, розташувалася група з понад 30 озер. Найбільше з них – Світязь – через кришталево чисту воду і значну глибину часто називають українським Байкалом. Для охорони рідкісних природних комплексів у районі Шацьких озер в 1983 році створений Шацький природний національний парк площею 32 500 га.

Острів Хортиця в Запоріжжі це справді унікальне місце – «острів свободи», колиска українського козацтва. Тут стояла легендарна Січ. Національний заповідник Хортиця – це не просто найбільший острів на Дніпрі, але і унікальний природний та історичний комплекс. Природа острова вражає своєю красою. На порівняно невеликій його площі (довжина Хортиці становить 12 км, а ширина – в середньому 2,5 км) є свої степи, луки, дубові та хвойні ліси.

Асканія-Нова – унікальний біосферний заповідник України. Тут можна насолодитися красою степової природи – у парку росте понад 400 видів квітів і трав, 150 видів чагарників і дерев. Фауну Асканії-Нови представляють зебри, африканські та індійські антилопи, південноамериканські верблюди, олені, американські бізони, лами, шотландські поні, коні Пржевальського, сайгаки. На території заповідника гніздяться білі і чорні лебеді, лебеді-кликуни, журавлі, куріпки, жайворонки, дрохви, фламінго, всього більше 60 різних видів.

Дністровський каньйон – розташований на межі Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької областей. Це найбільший в Україні і один з найбільших в Європі каньйон. Він являє собою долину, чиї стрімкі береги сягають від 100 до 250 метрів над водою. Крім того, на території Дністровського каньйону знаходиться близько 100 пам’яток живої і неживої природи світового значення.

Гранітні скелі Побужжя одна з найдавніших ділянок суші Євразії, яка не поринала в морські глибини вже впродовж 60 мільйонів років, знаходиться в межах Північно-Західній частини Миколаївської області. Тут було виявлено 86 представників флори і фауни, яких занесли до Червоної книги України та Європейського Червоного списку. Крім того, величні гранітні скелі подекуди сягають до 50 метрів у висоту і прекрасно підходять для тренувань альпіністів. Прямовисні скелі каньйону давно вважаються улюбленим місцем змагань спортсменів-скелелазів.

Говерла і Чорногірський хребет Говерла є найвищою горою і найвищою точкою на території України, її висота становить 2061 метр. Гора розташована на хребті Чорногора в Карпатах, на межі Закарпатської та Івано-Франківської областей, в 17 кілометрах від кордону з Румунією. Вершина Говерли більшу частину часу в снігу, причому дуже часто він лежить там навіть посеред літа. Вершина Говерли являє собою невеликий плаский майданчик, який дає можливість оглянути і помилуватися навколишніми панорамами Карпат в радіусі 360°.

Оптимістична печера це найдовша в світі гіпсова печера. Розташована вона поблизу села Королівка, що на Тернопільщині. Найбільшим скарбом печери вважаються вторинні мінеральні утворення, які протягом десятків тисяч років росли тут у підземних порожнинах. Це, насамперед гіпсові кристали різної форми і кольору. Тут, у найбільш низьких ділянках лабіринту печери можна зустріти підземні озера, які нагадують дзеркала з води.

Урицькі скелі пам’ятник природи та археології національного значення, який не має аналогів у Європі, розташований поблизу села Урич на Львівщині, на лівому схилі долини ставка Уричанка. Тут, у лісі, височать величні обривисті скелі, висота яких досягає 50 метрів. Урицькі скелі входять в історико-ландшафтний комплекс «Тустань» в складі національного природного парку «Сколівські Бескиди» і включають в себе сім груп скель: Камінь, Гострий Камінь, Мала Скеля, Жолоб, Гулька, Хрест і одна безіменна скеля.

Тунель кохання  це романтичне місце Волині, яке вважається ботанічним феноменом і перебуває вздовж залізничного шляху між селищами Клевань та Оржів. Утворений був тунель заростями дерев і кущів, які щільно сплелися між собою в арочну форму.

Водоспад Шипіт - розташований у глибокій ущелині річки Пилипець на північних схилах гірського масиву полонини «Боржава» Карпатського регіону. Це один з найкрасивіших водоспадів України, куди щороку приїжджають десятки тисяч туристів, щоб помилуватися ним. Струмені води водоспаду зриваються з 14-метрової висоти декількома каскадами і розсіюються хмарою крапель.

У Криму залишилося безліч пам’яток природи – це мис Тарханкут, відомі печери, Чуфут-Кале, Ведмідь-гора і ряд інших красивих місць України.

 

Наш рідний край

Щоб довелося мандрувати –

Піти по рідній всій землі:

У кожне місто завітати,

У кожнім побувать селі,

То навіть би за сотню років

Цього б не встигли ми зробить:

Простори в нас такі широкі,

А міст і сіл – що не злічить!

Марія Познанська

 

Перегляд відео «Мальовничі куточки України»

 

Моя земля

Іду я луками, між трав

Я пахощі вдихаю літа

І де б я, досі, не блукав

На цій землі я хочу жити.

Цю землю хочу обіймать,

Гриби збирать, траву косити

Нічого кращого не знать,

А лиш її весь вік любити.

Ти друже, скажеш: – Тут не рай,

І зовсім тут не легко жити.

– Це так. Та мене не питай,

Чому я десь буду тужити.

Я й сам не знаю. Та ношу

Оцю любов вже довгі роки.

І вірність їй я збережу,

Доки живу і мислю доки.

Світлана Пасенюк

 

Пісня  «Лише у нас на Україні» І. Федишин

 

Заключне слово викладача. В Україні є свої унікальні місця, які вражають масштабами і красою. Вони оповиті легендами і таємницями, які історики досі намагаються розгадати. Тут можна відновити сили, зробити гарні фото напам’ять та знову закохатися.

Отже, подорожувати Україною – це незабутньо і чудово, обов’язково робіть це частіше. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

                                 Підвищення кваліфікації викладача у 2 семестрі 2023/2024 н.р.                              Підвищення квал...