понеділок, 23 серпня 2021 р.

Виховна робота

 

Сценарій першої лекції на тему «Україна починається з тебе»

 

Мета: ознайомити студентів з історичними пам’ятками міста, видатними людьми Красноградщини та своєї малої Батьківщини, розвивати інтерес та мотивацію, комунікативні здібності, виховувати патріотичні почуття, любов до України.

 

Форма проведення: екскурсія.

 

Хід заходу

І. Вступна частина.

 

Викладач.

Буває, часом сліпну від краси.

Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,–

оці степи, це небо, ці ліси,

усе так гарно, чисто, незрадливо,

усе як є – дорога, явори,

усе моє, все зветься – Україна.

Така краса, висока і нетлінна,

що хоч спинись і з Богом говори.                                                 Ліна Kостенко

 

Викладач. Словами української поетеси Л. Костенко ми розпочинаємо першу лекцію, яка має назву «Україна починається з тебе …».

Викладач. Що означає Україна для кожного з нас?  Відповіді студентів.

Викладач. Україна – наша рідна країна. Це та земля, де ми народилися і живемо,  де живуть наші батьки, де жили наші предки. Тож сьогодні ми згадаємо основні пам’ятки та видатних людей своєї Батьківщини, міста чи села, де ви народились і живете зараз. І почнемо з нашого міста Краснограда.

Викладач. На високому правому березі річки Берестової розкинувся Красноград – живописне тихе містечко з широким і прямими вулицями, красивими сучасними будинками і руїнами старої Бєльовської фортеці; місто, яке у вересні 2011 році відзначило своє 280-річчя.

Красноград – місто районного підпорядкування. Розташоване місто на річці Берестовій, за 101 км по залізниці і за 105 км по автошляху від міста Харкова. Сьогоденний Красноград – сучасне гарно сплановане місто. Його загальна площа складає 1074 гектари. У Краснограді 55 вулиць та 30 провулків.

Від залізничного вузла станції «Красноград» відходять лінії на місто Дніпропетровськ, Полтаву, Харків і Лозову. 

Загальна площа міста складає 1235,9 га, на південній околиці міста протікає річка Берестова. Місто є значним транспортним вузлом, його територією пролягає автомобільна магістраль міжнародного значення – Москва - Харків – Сімферополь. Також через Красноград проходять залізничні лінії на Харків, Дніпропетровськ, Полтаву, Лозову.

Населення району – 46, 115 тис чол., з них міських жителів – 21,8 тис., сільських - 26,2 тис. чол.

Основна галузь економіки міста – промисловість. У районі розташовано 7 промислових підприємств, найбільші: товариство з обмеженою відповідальністю «Красноградський млин», структурний підрозділ «Красноградський завод металевих конструкцій» Південної залізниці.

Малий та середній бізнес переважно розвивається у торгівлі та наданні послуг населенню.

На території району знаходиться 32 навчально-виховних заклади. З них: 6 загальноосвітніх шкіл 1-3 ст., 9 навчально-виховних комплексів, 1 гімназія, 7 загальноосвітніх шкіл 2 ст.,  1 багатопрофільний ліцей комунальної форми власності, 3 середніх спеціальних навчальних заклади, в місті 3 позашкільні дитячі установи.

В районі працює одна центральна районна лікарня та 9 амбулаторій сімейного лікаря.

Сфера культури представлена 21 клубним закладом, 24 бібліотеками, дитячою школою естетичного виховання, Красноградським краєзнавчим музеєм ім. П.Д.Мартиновича. У районі діє спортивна дитячо-юнацька школа відділу освіти.

Викладач. Чи знаєте ви, які у Краснограді є визначні місця та історичні пам’ятки? Відповіді студентів.

Тож запрошую вас на екскурсію  до нашого міста.

 

ІІ. Основна частина.

 

Зупинка перша.

Красноградський краєзнавчий музей ім.П.Мартиновича

 

Студент. Красноградський районний краєзнавчий музей імені П.Д.Мартиновича є одним із найстаріших музейних закладів на Харківщині.

Ініціатором заснування музею в Краснограді був український вчений П.Д.Мартинович. Заклад було відкрито в 1922 році.

У наш час Красноградський районний краєзнавчий музей носить ім’я свого засновника – П. Д. Мартиновича, і є значним осередком культури й науки міста та району.

У фондах Красноградського районного краєзнавчого музею імені П.Д.Мартиновича зберігається 24 тисячі експонатів, що знайомлять не лише з історією та сьогоденням району, а й багатствами його надр.

Серед цікавих тем експозицій і окремих експонатів музею:

-         історія будівництва Української укріплінії;

-         історія геологорозвідувань на Красноградщині – макет бурової вишки, документи і світлини буровиків, зразки гірських порід;

-         історія газової промисловості України.

 

 

Зупинка друга.

Колишня земська лікарня Роберта Шиндлера 1914 р.

 

Студент. Народився Роберт Шиндлер у Полтаві 15 травня 1858 року у сім’ї спадкового провізора – нащадка тих німців, яких запросила Катерина ІІ до Росії як знавців-медиків.

         Після закінчення в 1881 році Київського медінституту молодий хірург мав усі шанси поповнити лави фахівців відомої Олександрійської лікарні, куди його запросили професори Стражеско й Образцов.

         Проте Роберт Шиндлер вирішив їхати на периферію. Спочатку п’ять років пропрацював у молдавській глибинці, а потім переїхав до Костянтинограда (колишня назва Краснограда), очоливши повітову службу охорони здоров’я.

         Мрія відкрити сучасну лікарню збулася лише в 1914 році. Кілька років ентузіаст просто домагався дозволу на будівництво, а коли отримав «добро», звів симпатичний будинок переважно за власні кошти.

         Тут було відкрите хірургічне, терапевтичне, пологове, дитяче відділення та лабораторія. Для хірургії лікар Шиндлер привіз із Німеччини новітнє обладнання, у тому числі й рентген-апарат, що на той час був сенсаційною новинкою.

Ця старовинна будівля занесена до Державного реєстру архітектурних пам’яток України. Невдовзі планується в цій будівлі відкрити перший на Красноградщині хоспіс.

 

Зупинка третя.

Земська управа (зараз міська рада)

 

Студент. Найкрасивіше та одне з найстаріших будівель Краснограда – у минулому виконавчий орган Земська управа. До функцій земських установ було віднесено питання: підтримання в належному стані місцевих шляхів, організація медико-санітарного обслуговування населення, будування і утримання шкіл, проведення соціальних і економічних статистичних досліджень.

Зараз в цьому приміщенні знаходиться міська рада та редакція газети «Вісті Красноградщини». Приміщення було побудоване в 1914 году за проєктом земського архітектора Шершова в стилі модерн.

 

Зупинка четверта.

Центральна площа міста. Стенд «Видатні люди Красноградщини»

 

Викладач. Красноградщина – край талановитих та видатних людей, край трудівників та хліборобів, серед них:

- Іван Гулий – славний аграрій, керівник провідного господарства ПАОП «Промінь», Герой України, Заслужений працівник сільського господарства України, Почесний громадянин Красноградщини та Харківської області;

- Олександр Іванович Копиленко – український письменник, дитячий письменник, педагог, критик;

- Іван Юхимович Сенченко–  український письменник;

- Леонід Соломонович Первомайський – український письменник, поет;

- Василь Васильович Скринник – художник, член Національної спілки художників України;

-         Володимир Микитович Волощук – музикант, заслужений працівник культури України;

-         Артур Антонович Мізгер – хірург, заслужений лікар України;

-         Анатолій Миколайович Довбня – вчений в галузі прискорювальної техніки, ядерної та радіаційної фізики, член-кореспондент Національної академії наук України та інші.

Викладач. Розкажіть, чим славиться ваш край, де ви народились? Які видатні особистості в області науки, культури, мистецтва вам відомі? Відповіді студентів.

 

Зупинка п’ята.

Бєльовська фортеця

 

Студент. Спочатку місто Красноград було засноване як Бєльовськ – десята фортеця у складі Української лінії оборонних зміцнень в 1731-1733 роках, що проходила від Дніпра до Сіверського Дінця. Фортецю заклав генерал Тараканов 11 серпня 1731 року. Вона стала першою спорудою міста. Фортецю збудовано 20 жовтня 1731 року. Тут 1733 року розмістився один з 20 ландміліцьких полків, що був сформований у місті Більові Тульської губернії Бєлгородським військовим столом. Від назви міста Бєльова дістав назву полк, а фортеця, у котрій він оселився, стала називатися Бєльовською.

Фортеця протягом майже 50 років залишалася одним з найбільш важливих опорних пунктів у боротьбі з татарськими ордами. Вона мала вигляд земляної споруди у формі квадрата з бастіонами по кутах. У середині розміщувалися казарми, пороховий погріб, цейхгауз (складське приміщення для зберігання запасів зброї, спорядження, обмундирування, продовольства тощо). Навколо фортеці оселилися перші мешканці майбутнього міста.

1784 року фортецю перейменовано на Костянтиноград (скороч. Конград), а 1797 року вона дістала статус міста.

Перша назва Костянтиноград – на честь онука Катерини ІІ великого князя й майбутнього спадкоємця престолу Костянтина Павловича.

26 березня 1923 року Полтавський губернський виконком «засвідчив» постанову Костянтиноградського повітового виконкому від грудня 1922-го року перейменувати на знак нагородження орденом Трудового Червоного Прапора УСРР місто й повіт на Красноград і Красноградський. Друга назва міста складається з двох частин «красний» – у значенні «революційний» і «град» – місто.

 

Викладач. Розкажіть, про що ви сьогодні мрієте? Чи маєте улюблену справу, хоббі? Які маєте здобутки? Відповіді студентів.

 

ІІІ. Заключна частина.

Викладач. Наостанок, ще раз згадаємо назву нашої лекції: «Україна починається з тебе …».

-         Як ви розумієте цей вислів? Чому так говорять? Відповіді студентів.

Отже, наша держава – багатогранна, має свої традиції, культуру. Відомі далеко за межами нашої країни видатні художники, вчені, спортсмени, актори, співаки, письменники, які прославили своїми здобутками Україну. І не важливо, де ти народився, чи живеш, ти можеш досягти успіху, реалізувати свої мрії, внести свій внесок у розвиток та розбудову держави.

 

Ми – це Держава, велика, єдина,
Ми – українці, наш дім – Україна!

 

Моя країна – Україна,

Сонячна держава.

І дорослому, й дитині

Жити в ній – цікаво.

Щовесни сади квітують,

Солов’ї співають.

У країну Україну

Гості приїжджають:

Із Америки, з Кавказу.

З Праги і Варшави.

Бо в країні Україні

Гостювать – цікаво.

У столиці – світлі лиця.

В селах – щирі люди.

Я за тебе, Батьківщино,

Завжди горда буду!

Від Ужгорода  до Полтави
Великій Україні – слава.
Ти незалежна і єдина,
Співуча ненька-Україно!                                                             Ганна Чубач

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

                                 Підвищення кваліфікації викладача у 2 семестрі 2023/2024 н.р.                              Підвищення квал...